Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

En färgpalett där vi utgår från den dämpade, blå kulören Jotun 5429 Linblå (NCS 3908-B01G) som väggfärg. Vilka blåa toner passar till Linblå och vilka andra färger passar tillsammans med Linblå? Läs vidare för fler tips!

Jotun 5429. Linblå 3908-B01G - hildurblad.se

Jotun 5249 Linblå – NCS 3908-B01G

Linblå har NCS-kulören 3908-B01G. Jotun 5429 Linblå är en dämpad blå kulör med en liten dos grönt i sig. Det lilla inslaget av grönt gör att du undviker att den blå kulören uppfattas lila i vissa ljus. Denna kulör är en mellanton som är varken mörk eller ljus. Tack vare att Jotun 5249 Linblå är en mellanton bildar den en fin övergång till såväl ljusare som mörkare kulörer.

Eftersom kulören är såpass mörk passar den till de flesta vita toner, både tonad vit och “kritvit”. Detta trots att vi beskriver Linblå som en sval kulör och det vanligtvis inte är att föredra tillsammans med tonad vit.

Jotun 5429 Linblå på väggarna. Jotun 9918 Klassisk Vit är målad i taket.
Foto: Siren Lauvdal, Styling: Jannicke Kråkvik & Alessandro D’Orazio.

Blåa färger som passar till Linblå – ton i ton

Vill du ha alternativ att kombinera Linblå med, som både är ljusare och mörkare, men samma kulörton (titta på mitt YouTube-klipp där jag förklarar de olika färgsättningsbegreppen) rekommenderar jag att du tittar på nedanstående kulörer:

Genom att kombinera flera av dessa blåa toner skapar du en monokrom, ton i ton färgkombination vilket tillför liv och dynamik till helheten utan att det upplevs rörigt.

Ton i ton innebär att de fyra sista tecknen i NCS-beteckningen är desamma. Det vill säga att mängden blått och grönt är samma i alla färgerna. Här skiljer det en enhet mellan -B01G och -B02G, men det är en skillnad som är såpass liten att vi trots detta kan kalla det för en ton i ton-kombination. Det som varierar mellan de blå kulörerna ovan är nyansen, dvs. hur pass mörka och färgstarka kulörerna är.

En mörkare blå ton som passar till Linblå

Denna mellanton som Linblå är kombineras med fördel med mörkare blåtoner som också drar åt grönt. En mörkare blå kulör som passar bra till Linblå är Jotun 5030 St. Pauls Blue. Den har något mer grönt i sig jämfört med Linblå och de ovan nämnda kulörerna (NCS kulör Jotun St. Pauls Blue 6108-B08G). Däremot är Linblå och St. Pauls Blue lika färgstarka. Så, skillnaden mellan dessa båda färger är mörkheten och mängden grönt i den blåa kulören. St. Pauls Blue skapar en vacker kontrast till Linblå!

Färger som passar till Linblå

De dämpade blåtonerna med inslag av grönt är vackra att kombinera med svala gröna, mintiga toner såsom t ex Jotun 7163 Minty Breeze (NCS S3005-G20Y) om vi vill tillföra ytterligare en färg till paletten.

Jotun 5429. Linblå 3908-B01G - hildurblad.se

Neutrala färger som passar till Linblå

Vill man kombinera Linblå med en mer neutral färg är varma gråtoner (NCS-kulörer med -Y som kulörton t ex S3502-Y, S5502-Y osv.) samt ljusa, gråaktiga toner innehållande gult och grönt vackra att addera. Kulörer som passar då är t ex Jotun 8470 Smooth White (NCS 2003-G96Y) och den ljusa Jotun 8394 Vit Poesi (NCS 1102-G60Y).

En accentfärg till Linblå

För mjuk kontrast och en dos värme till den svala färgpaletten kan dämpad gul kulör likt Jotun 11173 Humble Yellow (NCS 2008-Y15R) tillföra det lilla extra.

Jotun 5429. Linblå 3908-B01G - hildurblad.se

Så kan du använda färgpaletten

Dessa färger kan du kombinera i ett och samma rum eller så väljer du ut några favoriter som basfärger i olika rum och plockar upp någon eller några färger på inredningsdetaljer. Tänk på att alla dessa färger ej behöver hamna på väggarna utan du kan addera liknande färger på målade möbler, textilier eller inredningsdetaljer. Alla kulörer passar bra tillsammans och lämpar sig väl på stora ytor. Det är dämpade kulörer som tillför färg utan att upplevas färgstarkt eller färgglatt.

TÄNK PÅ!

 • Säkerställ att du väljer en lämplig vit på snickerier beroende på vilken väggfärg du väljer. I denna färgpalett har jag utgått från Jotun Linblå som väggfärg och denna passar med såväl S0502-Y som S0500-N tack vare att den är såpass mörk.
 • Jag rekommenderar alltid provmålning. Alla kulörer förändras beroende på omgivande förutsättningar. Det är viktigt att du gillar kulören hemma hos dig, i ditt rum – tillsammans med dina färger.

Mer inspiration – lär dig tyda NCS-koden

I klippet berättar jag mer om färgspråket. Jag går igenom hur en NCS-beteckning är uppbyggd. Så att du lättare kan förstå skillnaderna mellan de olika kulörerna ovan.

Total
42
Shares
4 comments
 1. Hej!
  Jättefint inlägg! Om man kollar Jotuns info så passar inte alla dessa kulörer klockrent med ”bomull” som ju är en vanlig kulör på dörrar, fönster, lister etc. Om man inte vill göra det ommålningsjobbet hur hade du tänkt då? Förstår det som att linblå och st Paul klarar Bomull men de ljusare gör det mindre bra?

  1. Hej Anna!

   Helt korrekt, Bomull S0502-Y fungerar med både Linblå och St Pauls Blue tack vare att de är såpass mörka, trots att de benämns som svala. Därför är inte Nordic Breeze att rekommendera till S0502-Y då den är ljusare vilket gör att gultonen i den vita kulören framträder extra tydligt. Och jämför vi t ex med Vit Poesi så gör den sig också extra bra tillsammans med en riktigt vit kulör just eftersom den är såpass ljus. Eftersom inlägget utgick från Linblå så utelämnade jag info kring vita toner för övriga kulörer. Men, överlag så kan man tänka precis som du skrev – vi kan lättare matcha “fel” vit med kalla väggfärger om de är mörkare, så att tillräckligt stor kontrast skapas mellan de olika kulörerna och undertonen inte förstärks.

 2. Ok, tack för svar! Följdfråga då för en med bomull in das Haus; kan du tänka dig göra liknande palett med en tweek som lirar med bomull (men fattar helt om det är för mycket jobb)! Alternativt tror jag det är jättebra att inkl vilken vit som passar till då många har (någon form av) vitt på fönster, foder etc i kommande liknande inlägg så man inte trycker på knappen för ommålning utan att ha koll! 😅

  1. Hej!

   Får se om detta kan klämmas in framöver eller i alla fall om jag kan förtydliga än mer inför kommande inlägg. (Lade in ett förtydligande i blogginlägget igår efter din kommentar :-) )

   Vad menar du med tweak? Menar du att färgpaletten enbart skulle innehålla toner som passar med tonad vit/Bomull?

   Jag tycker det är viktigt att hålla isär kulör på väggfärg respektive färger på inredning. Utifrån vår väggfärg väljer vi lämplig kulör på snickerier. Alternativt att vi väljer väggfärg utifrån vilken kulör vi har på snickerierna om vi vill lyfta fram det bästa ur respektive kulör.
   Annars blir vi extremt begränsade i de färgkombinationer vi skapar.
   Det är i synnerhet de ytor som hamnar dikt an den vita ytan på samma plan som kommer att vara berörd av den vita tonen. Så om vi använder övriga färger i paletten som idéer för möbler och inredningsdetaljer får vi större möjligheter till att skapa våra färgkombinationer och att förändra över tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.