Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Jobbar du med inredning? Drömmer du om att jobba med inredning? Eller är du helt enkelt bara väldigt intresserad av kulörer och färgsättning? Då ska jag tipsa dig om tre av mina favoritverktyg. Dessa har jag alltid nära till hands för att identifiera en kulör och för att kombinera färger.

NCS Index 2050 – ett absolut måste!

Index 2050 – alla standardiserade NCS-kulörer – 100 nya kulörer lanserades i början av 2022

NCS Index 2050, eller NCS-fjädern som jag kallar den är det färgsättningsverktyg jag använder mig av allra mest. Jag skulle vilja påstå att jobbar du med inredning på något sätt – då är denna ett måste att ha. Med denna identifierar jag befintliga kulörer, kombinerar färger och säkerställer att jag och övriga inblandade i ett projekt pratar om samma kulör.

Vill du veta mer om NCS-systemet så har jag skrivit ett blogginlägg och gjort ett YouTube-klipp.

Colourpin Pro – gör arbetet enklare!

NCS Colourpin Pro – för att snabbt och enkelt hitta närmsta NCS-kulör

Nästa verktyg som jag tycker är perfekt att ha i väskan, alltid redo för att kunna identifiera en kulör är min Colourpin Pro. Tillsammans med den tillhörande appen i telefonen kan jag skanna ytor och material för att snabbt och enkelt identifiera närmsta NCS-kulör.
Jag kan också spara kulörerna i egna bibliotek, dela med mig av kulörer och färgpaletter till andra eller få inspiration till färgkombinationer.

Dessutom får man i appen en stor mängd information ytterligare kring respektive kulör – t ex ljushetsvärde. Ljushetsvärdet är viktigt att veta för att säkerställa att man skapar tillräckliga ljushetskontraster mellan angränsande ytor i en offentlig miljö. Att färgsätta en offentlig miljö och platser där det finns krav på tillgänglighet skiljer sig nämligen från att färgsätta ett privat hem.

Använd en Colourpin för att träna färgseendet!

För att träna färgseendet, bygga på erfarenhetsbanken och få en dos inspiration tycker jag det är värdefullt att skanna in kulörer och reflektera kring hur förutsättningarna påverkar upplevelsen av kulören. Med en Colourpin går det snabbt och enkelt att få reda på närmsta NCS-kulör. Dessutom kan du spara kulörerna tillsammans med en bild.

Ett färghjul – inspirerar till färgkombinationer!

Färghjulet – inspiration till färgkombinationer

Färghjulet är inget måste att ha, men det har faktiskt seglat upp på min lista av favoritverktyg. Det är ett bra hjälpmedel när jag ska prata färgkombinationer med mina kunder eller när jag utbildar i praktisk färgsättning. Med hjälp av färghjulet kan vi få inspiration till färgkombinationer. Detta färghjul använder jag alltid i kombination med NCS Index för att omsätta teori i praktiken.

Det mest självklara verktyget – ögat!

Kanske skulle jag skrivit det först – men jag sparade det bästa till sist. Det jag använder mig allra mest av är såklart min syn, eller ja – mitt färgseende. Jag har tränat upp mitt färgseende under de mer än 20 år som jag jobbat med inredning och färgsättning. Numera vet jag hur jag ska gå tillväga för att identifiera en kulör tillräckligt bra i ett första läge. Men också hur jag gör för att identifiera en underton när jag inte har tillgång till något av tidigare nämnda verktyg. Det blir givetvis inte lika exakt som om jag tar reda på närmsta NCS med min NCS Index eller Colourpin. Men ett tränat färgseende kommer väl till pass betydligt oftare än man tror.

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.