Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Sätt färg på trappan - fixaodona.se

Vem har sagt att en trappa måste vara träfärgad? Sätt färg på trappan och skilj dig från mängden. Tidigt i vår husbyggarprocess visste jag att jag ville ha en färg på trappan. Det finns några aspekter att tänka på för att få ett resultat att trivas med under lång tid. Här kommer några tips och trix till dig som är sugen på att sätta färg på trappan.

Oavsett om det handlar om att välja kulör till en helt ny trappa eller om du skall måla om en befintlig trätrappa är det samma saker att fundera över när det gäller kulörvalet. Visste du att trappan faktiskt var det första vi började diskutera när vi började planera för husbygge? Här kan du läsa mer om det.

Här kommer några tips till dig som är sugen att sätta färg på trappan.

Sätt färg på trappan - fixaodona.se

1.  Utgå från trappans utformning och stilen på huset

Som alltid när man färgsätter ett hem eller väljer stil på möbler och inredningsdetaljer ökar oddsen för ett lyckat resultat när man jobbar MED husets stil och förutsättningar istället för att bryta av helt. Likadant är det med en trappa – låt kulörvalet återspegla stilen på huset. Fundera över vilka kulörer som representerar stilen på ditt hem och välj någon av dessa.

2. Tänk på angränsande golv

När du väljer kulör till trappan är det viktigt att ta hänsyn till angränsande golv. Har du ett golv med en varm ton är det snyggt att välja en varm kulör för att få golv och trappa att bilda en tilltalande helhet. Och vice versa – har du golv med en kall ton rekommenderar jag dig att i första hand titta på kalla kulörer till din trappa.

Sätt färg på trappan - fixaodona.se

3. Den röda tråden mellan våningsplanen

Man brukar ofta prata om den röda tråden och hur viktig den är att få till för att skapa en enhetlig känsla i hemmet. Välj en kulör till trappan som känns representativ för färgskalan i hela hemmet och som binder ihop de olika våningsplanen. Då hjälper trappan dig att skapa en röd tråd vilket bidrar med harmonisk känsla när det gäller färgsättningen.

4. Välj en förlåtande kulör

Tänk på att välja en förlåtande kulör – så slipper du städa ihjäl dig. En “förlåtande kulör” är varken ljus eller mörk – den befinner sig nånstans mittemellan. Om vi pratar om NCS-kulörer så rekommenderar jag dig att hålla dig runt 40-50 i svärta. (Vår trappa är målad i kulören S5005-G50Y, där det är de två första siffrorna som anger svärtan/mörkheten)

5. Bestäm dig för om trappan skall smälta in eller hamna i fokus

Om du inte vill att trappan skall hamna alltför mycket i fokus rekommenderar jag dig att välja en dämpad kulör. Det vill säga en kulör som inte har så mycket kulörthet i sig och därmed ej upplevs som färgstark. (Vår trappa är målad i kulören S5005-G50Y där 3:e och 4:e siffran anger kulörtheten, dvs. 05 = väldigt lite kulörthet). Vill du däremot att trappan skall bli ett utropstecken och ta för sig skall du istället jobba med en högre kulörthet. Här tycker jag du behöver komma upp i 40-50 i kulörthet för att få till det där utropstecknet.

Sätt färg på trappan - fixaodona.se

För vår del hade vi inte ens bestämt golv på entréplan och övervåningen när trappan var tvungen att beställas. Det var ett av skälen till att jag ville bryta av med en målad kulör på trappan som sedan skulle passa till de flesta golv.

Dessutom ville jag ej ha en grå trappa, som annars kändes rätt “safe” till vårt svarta hus, eftersom det skulle försvåra valet av golv då jag visste att jag troligtvis skulle välja ett golv med gråton i. Och då var risken alldeles för stor att de gråa kulörerna inte skulle matcha varann utan dra iväg åt olika håll.

Därefter funderade jag över vilken kulör som är min favoritkulör och som jag aldrig tröttnar på. Då hamnade jag bland de gröna tonerna. Grönt är den kulör som nu går igen alltifrån på vår terrassmarkis, en vägg i hallen, trappan, fondtapeten i vardagsrummet och i vårt sovrum som går helt i grönt. Den gröna trappan binder nu ihop de båda våningsplanen och representerar den dominerande accentfärgen här hemma.

Med tanke på att jag ville ha en kulör på trappan som inte tog över helt valde jag låg kulörthet. Ur städsynpunkt valde jag en kulör som varken är mörk eller ljus utan nåt däremellan.

Jag är supernöjd med vår gröna trappa och tycker den tillför det lilla extra!

Total
40
Shares
9 comments
 1. Hej, vilken glans bör man ha på en trapp. Har du någon bra grå ncs kod till trappa som ligger på 50 i svärta. Vet du vilken svärta det är i Nordsjö illuminated Calais som heter ON.00.33 som den fast någon nyans ljusare. Den har rätt ”ton” mot vår klinkers.

  1. Hej Helen! Jag är lite osäker på vad det är för glans på vår trapp, men jag rekommenderar dig att inte ha blankare än halvblank. Så håll dig runt 40 i glansvärde.
   Grå NCS-kod som passar är S5502-Y eller S5000-N. S5502-Y är en varmare grå ton. ON.00.33 uppfattar jag ligga närmast S7000-N. Så då borde S5000-N eller S5500-N passa bra som en ljusare variant av Illuminated Calais.

 2. Hej!¨
  Har jättelänge letat uppslag till att göra om/måla vår 70-tals vita vanliga trappa. Varit inne på alltifrån att byta räcken mm till metall och bara måla trappstegen. Men det är ett projekt så jag blev så lycklig när jag din sajt och bilderna på er målade trapp. Du nämner vad er trapp är målad i, en ncs-kulör (S5005-G50Y), men är det den mörka till räckena el den ljusare till trappstegen? Jag skulle gärna vilja få info om båda kulörerna på er trappa, om det är möjligt.
  Hälsningar Maria :-)))

 3. Hej,
  Vi har målat våra vagnstycken i färgen 7005-G50Y. En intilliggande vägg har färgen Dusty Havre från Nordsjö. Den andra intilliggande väggen har tapeten Filippa (blå) från Hanna Wendelbo.
  Vi har nu landat i att även måla trappstegen men vi har svårt att välja färg. De olika alternativen är:
  1:Måla med 7005-G50Y för att få en enhetlig trappa
  2: välja ngt mindre svärta på stegen men vet då inte hur det blir mot Dusty Havre (som vi ej vet ncs-kod på)
  3: måla stegen i 1005-Y (samtliga väggar nere har denna färg. Väggarna uppe har 0502-y.

  Golvet uppe är vitlaserad ask. Nere möter trappan mörk klinker, kanske med 70 i svärta.

  Har du något tips? Trappen har ljust tak med takfönster i.
  Tacksam för svar ?

  1. Hej Malin!
   Jag skulle rekommendera dig att måla stegen i samma färg som övriga trappan – dvs. S7005-G50Y. Det skapar en lugn, enhetlig känsla. Det känns inte som du behöver “liva upp” känslan mer då du redan har både mönstrad tapet och andra färger i närheten av trappan som tillför energi.
   Om du vill dra fokuset till trappan kan du såklart måla stegen i en avvikande kulör. Men vill du att blicken och ditt fokus ska hamna på något annat än trappstegen rekommenderar jag att du målar både vagnsstycken och steg i samma kulör.

   /Hildur

 4. Hej! Skulle vilja ha dina tips och råd ang min trapp. Vi har nu en furutrapp från 60talet med gröna steg. Vi har målat “trapp” hallen i NCS S 4005-Y20R, alltså en beighgrå färg, ganska varm. Vi har köpt svarta stålrör som ska vara trappskydd och ledstänger (industiell känsla) Vi ska ha lite varma rutiska golv. VAD ska jag ha för färg på trappan? Vill helst inte ha vitt. Vad tror du? Grått? Isåfall vilken grå? Tänkte iallafall jämna tusental så det inte drar åt blått, eller en dov grön? :) Må så gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.