Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Förvaringsrapporten 2018/19 har nyligen släppts – här får vi svar på hushållens största förvaringsutmaning. I Sverige tycks vi ha ett mer komplicerat förhållande till förvaring jämfört med övriga Norden. Känner du igen dig i resultatet av Förvaringsrapporten? En sammanfattning av rapporten kommer här.

Förvaringsrapporten 2018/19 från Elfa - fixaodona.se

Vad är Förvaringsrapporten?

Nyligen släpptes Förvaringsrapporten 2018/19 som för fjärde gången tagits fram på uppdrag av Elfa. Undersökningen omfattar 4040 personer boende i Norden, varav 1012 i Sverige. Rapporten har undersökt våra vanor, attityder och känslor runt förvaring i hemmet.

Hushållens största förvaringsutmaning

Efter att ha sammanställt alla svar från undersökningen som ligger till grund för Förvaringsrapporten visar det sig att kläder och skor som inte används är hushållens största förvaringsutmaning. Åtta av tio svenskar anser att man har mer kläder och skor än vad man behöver ha. Och mer än varannan person anser dessutom att de har mer kläder och saker än det finns plats för i hemmet. Fler än hälften av de tillfrågade önskar att deras ägodelar var bättre förvarade och organiserade än de är idag.

Sverige – landet i Norden där vi är mest stressade kring förvaringen

Många blir frustrerade och stressade av att tänka på hur saker är förvarade. Mer än var fjärde svensk (28%) säger sig bli frustrerad och var femte (20%) blir stressad av att tänka på hur kläder och saker är förvarade hemma. Tre av tio svenskar är nöjda med sin förvaring och en tiondel svarar att de blir glada av att tänka på sin förvaring. Sverige är landet i Norden där flest har negativa känslor kring förvaring, medan man är mest nöjd i Danmark.

Bra förvaring – underlättar vardagen

Förvaringsrapporten 2018/19 visar att många tror att livet hemma skulle bli bättre och att man skulle ha lättare att hitta och hålla ordning om man hade mer fungerande förvaringslösningar. De allra flesta svarar dessutom att de vill ta tag i sina förvaringsproblem. Statistiken visar däremot att tanken på att skapa ordning hemma ofta stannar enbart vid en tanke. Det som främst hindrar oss från att komma igång är brist på energi, inspiration, eller att man helt enkelt inte känner för det.

Var fjärde person svarar att hemmets befintliga förvaringslösningar inte är tillräckligt bra. Vi i Sverige tycks ha en mer komplicerad relation till förvaringen jämfört med övriga nordbor. Att sakna energi, inspiration och lust är nämligen vanligare i Sverige än övriga länder i Norden.

Det är då vi tar tag i förvaringen

Det som får oss att ta tag i våra förvaringsproblem är i första hand en frustration över för mycket saker samt att det är stökigt hemma. Att man inte hittar sina saker när man behöver dom eller att man inte får plats är också faktorer som får oss att ta tag i förvaringen.

Helger och semester/långledighet är tidpunkter då vi helst vill ägna oss åt skapa fungerande förvaringslösningar. Och hösten är årstiden då man helst tar tag i ordningen där hemma.

Min kommentar kring Förvaringsrapporten och förvaring i allmänhet

Det är alltid viktigt att fundera över vem som är beställare av en undersökning. I detta fall är det Elfa som tillhandahåller olika typer av förvaringslösningar. Förvaringslösningar är toppen och kan verkligen underlätta vardagen om de används på ett bra sätt. Där har Elfa många alternativ. Steg ett bör dock alltid vara att ställa sig frågan; Varför skall jag lägga tid/energi/plats på att förvara saker som jag ändå inte behöver? Genom att börja med att rensa bort (sälja, skänka, återvinna) sådant som inte används och fundera en gång extra över det som flyttar in går det betydligt enklare att få till en funktionell förvaring som underlättar i vardagen. En vardag där du känner dig mer harmonisk och trivs ännu bättre hemma.

Jag har vid flera tillfällen tidigare berättat om hur jag utgått från KonMari-metoden när jag tagit mig an vårt hem för att skapa en bestående ordning. I min vardag är ordning och reda en förutsättning för att jag skall fungera på bästa sätt. Det finns nog ingenting som stressar mig som stök och när saker är oorganiserade.

Blir du stressad av oordning och bristande förvaringslösningar? Vad är det som får dig att trivas hemma? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och tankar i kommentarsfältet nedan. 

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.