Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Gillar du att inreda med grått men tycker det är svårt att hitta rätt grå? Kanske har du varit med om att den där gråa som såg perfekt ut på färgprovet upplevdes helt annorlunda uppmålad hemma hos dig. Eller att soffan eller mattan som var så fint grå i butiken inte alls såg likadan ut hemma hos dig. I så fall är du inte ensam.

I denna veckas YouTube-klipp “Inred med grått” delar jag med mig med några av mina bästa tips som hjälper dig att lyckas med ditt val av grå!

Inreda med grått – anledningar till att grått kan vara svårt att lyckas med

Vad är det som gör att många tycker det är extra svårt med just grått. Jo, för gråa kulörer är extra känsliga för vilka färger de omges av. En grå kulör blir lätt smittad av andra färger – ett fenomen som man brukar kalla ”färgsmitta”. Ju ljusare grå du vill ha, desto känsligare är den för omgivande färger, ljuskälla och rummets väderstreck. Provmåla alltid eller låna hem ett tygprov (ju större desto bättre) innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du upplever kulören i det rum där den skall vara. I butikens ljus upplevs kulörer på ett helt annat sätt än de kommer att göra hemma hos dig. 

En inredning i gråa toner från Milano-mässan 2019

Varm grå, kall grå och neutralt grå

Man brukar prata om varm grå, kall grå och neutralt grå. Vad innebär det? Och när skall du välja det ena eller det andra?

Om den grå färgen drar mot gult eller rött kallas den för varmt grå. Varma gråa toner skapar en ombonad känsla. Varma toner passar bra i mörka rum och rum i norrläge för att kompensera det kalla ljuset som är i ett rum i norrläge. Varma gråa toner passar bra för dig som inreder med varma färger och metaller såsom guld och mässing.

Kalla grå toner drar åt blått eller grönt. De passar bra i rum med mycket ljusinsläpp och trivs bra tillsammans med andra kalla kulörer och metaller såsom silver och krom.

En neutralt grå drar inte åt något håll. Färgen passar fint tillsammans med såväl varma som kalla kulörer och material och är perfekt om du vill låta inredningsdetaljerna hamna i fokus.

Bonustips!

Spana in veckans YouTube-klipp så får du veta mitt allra bästa tips för att se vilket håll en grå “drar åt”!

Lästips: Måla väggarna – tips när du skall måla om

Tack!

Jag villl passa på att säga tack till alla er som börjat prenumerera på kanalen (här hittar du min YouTube-kanal) men jag hoppas såklart att många fler vill hänga med på resan och önska ämnen jag skall ta upp framöver.

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.