5-sekundersregeln ger dig mod att handla. Med hjälp av 5-sekundersregeln har jag fått ett verktyg som hjälper mig att förändra vanor och att agera på de instinkter som tar mig mot mitt mål. Vad är 5-sekundersregeln och vad gör den så bra?

5-sekundersregeln av Mel Robbins - fixaodona.se

Som jag nämnt några gånger i mina olika kanaler så har jag de senaste månaderna börjat läsa mycket igen. Vilket var en av målbilderna både med vårt husbygge och när jag körde igång min KonMari-resa. Två eller tre böcker med olika inriktning har jag på gång hela tiden. Det bästa jag vet är att lära mig nya saker och att känna att jag hela tiden utvecklas och rör mig framåt. Det ger mig energi och glädje. Så nu kombinerar jag bokläsande med poddar och intressanta YouTube-klipp för att fylla på med nya intryck och tankar från flera håll.

Att jag skapat en ny vana att stiga upp 5.15 alla morgnar utom lördagar ger mig dryga 10 timmar extra i veckan att lägga på att i lugn och ro läsa och fokusera på att utveckla mig själv och lära känna mig själv ännu bättre. Jag skulle säga att jag har bra självinsikt, men jag kan ofta bli lite trött på mig själv för att jag inte agerar tillräckligt ofta på mina idéer som jag vet skulle ta mig mot mitt mål. Vilket skapar en frustration. Det är denna frustration jag nu försöker råda bot på med hjälp av olika metoder.

Därför har jag senaste tiden lagt en stor del av mitt fokus på att i högre grad agera på mina instinkter som är kopplade till mina mål. Det är då jag bland annat haft och har nytta av 5-sekundersregeln och boken med samma namn av Mel Robbins. Som till exempel när det gäller att ta sig upp ur sängen kl 5.15 på morgonen. Så fort klockan ringer går jag upp – inte en endaste sekund av snoozande numera. Från morgontrött och snoozande till morgonpigg och 0% snoozande. En betydligt bättre start på dagen!

Vad är 5-sekundersregeln?

5-sekundersregeln ger dig mod att handla när du känner en instinkt att göra något som du vet att du borde göra för att ta dig till ditt mål, men av olika anledningar inte agerar på. Det är här 5-sekundersregeln kommer till användning – den hjälper dig och ger dig mod att handla.

5-sekundersregeln är ett VERKTYG – det är HUR du pushar dig själv när du inte har någon som kan pusha dig. Vad vi känner för att göra stämmer nämligen väldigt sällan överens med våra övergripande mål och drömmar. Regeln gör inte att saker blir lätta. Däremot får du hjälp och mod att se till att du får saker att hända.

Förändringar är svårt – vi vet logiskt sett vad vi borde göra – men det är våra känslor som oftast tar besluten. Att bara handla/agera när vi känner för det gör att vi har svårt att nå våra mål. Vi måste lära oss att skilja på känslor och de handlingar vi utför. Känslor hindrar oss från att förändras. Får oss att stanna upp för att tänka hur vi känner = vi slutar röra oss mot vårt mål.

När kan du använda dig av 5-sekundersregeln?

5-sekundersregeln kan du använda dig av när du vill förändra ditt beteende och skapa nya vanor. Regeln fungerar även bra som verktyg när du vill våga göra saker som känns nya/läskiga/osäkra. Regeln fungerar även för att kontrollera dina tankar för att stoppa negativt tänkande och oroande.
5-sekundersregeln ger dig mod att handla! Du kan inte kontrollera hur du känner. Men du kan kontrollera hur du skall handla.

Så fungerar 5-sekundersregeln

Använd regeln när du vet att det är något du borde göra för att förändras till det bättre. När du känner instinkten att handla skall du ta kontrollen över dina tankar genom att räkna baklänges 5, 4, 3, 2, 1 och sedan rör du dig framåt. Det är viktigt med fysisk rörelse eftersom din fysiologi då förändras och det gör att ditt sinne också förändras. Att räkna baklänges gör att du distraherar dig från ord, fokuserar uppmärksamheten på vad du behöver göra, manar till handling och bryter vanan av att tveka, överanalysera och begränsa dig själv.

5-sekundersregeln ger dig mot och en knuff att handla på dina instinkter. Handling gör att du tror mer på din förmåga att kontrollera ditt eget liv vilket gör att både självförtroende och produktivitet ökar. Att handla bidrar med utveckling och utveckling gör att man känner sig lyckligare och blir mer produktiv. Du skapar en positiv loop helt enkelt!

Kolla gärna in klippet ovan med Mel Robbins om du är nyfiken på att lära dig mer om detta.

Kom ihåg

 • 5-sekundersregeln är ett VERKTYG för hur du skall pusha dig själv för att nå dina mål.
  Regeln kan bara användas på dig själv – av dig själv.
 • Du kan inte kontrollera hur du känner – men du kan kontrollera hur du skall handla. Att förändra är lätt – men inte enkelt.
 • Livet blir vad du gör det till! Inte vad du drömmer om, allt du hade tänkt göra men aldrig gjorde. Att nästan göra räknas inte.
 • Även små förändringar och handlingar kan ta dig i helt nya riktningar! Byt ut tanke mot handling.

 

Har du använt dig av 5-sekundersregeln? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter. 

Total
0
Shares
6 comments
 1. Nä, det har jag inte, aldrig hört innan men älskar också att läsa på om olika tekniker för att optimera mig själv haha. Kul att du börjat blogga igen Hildur, alltid matnyttigt du kommer med. Får jag fråga när du går och lägger dig när du går upp 5.15? Jag tycker 06.05 är okej, men bara 05.59 tar emot att ställa klockan på..

  KRAM

  1. Hej Jenny! Vad roligt att jag kunde dela med mig av något nytt. Och ännu roligare att du tar dig tiden att skriva en kommentar. Jag älskar också olika tekniker för att optimera mig själv. Gäller bara att testa dom också – inte bara läsa om dom. :-) Jag testar en efter en och utvärderar. En oerhört spännande resa som onekligen tillför glädje i vardagen.
   Tack – jag blir jätteglad över att du tycker det är matnyttigt det jag skriver om här på bloggen. Försöker få till en egen twist på inredningsblogg/livsstilsblogg.
   När jag går upp 5.15 så har jag oftast lagt mig vid 22-tiden. Ibland lite tidigare, ibland lite senare. Tid för sänggående beror lite på hur tröttande dagen varit. En av anledningarna till att det är lätt att komma upp vid 5 är att jag har skapat mig en morgonrutin som jag längtar efter att få ta mig an – då är det betydligt enklare att ta sig ur sängen – snabbt. Jag har skapat en målbild bortom väckarklockan som gör att jag längtar efter att få vakna och ta mig an en ny dag. Kram på dig med!

   1. Det här var spännande tycker jag. Tack för att delar med dig! Jag hade samma fråga som Jenny, men fick ju det svaret, så då är jag lite nyfiken på din målbild – vill du dela med dig av den? Om inte i detalj så kanske i stora drag?

    Själv kan jag längta efter morgonen på helgen, mest för att jag oftast vaknar etta eller tvåa, då har jag chans till att vara ensam med mig själv och mitt morgonkaffe. Och nu när jag läser om ditt verktyg gav du mig insikten att jag kanske kan få det varje dag, bara jag kliver upp tidigare. :-) Tack!

    1. Hej Lena!
     Åh så roligt att du också kommenterar. Tack själv! Två av mina målbilder har jag skrivit om nu, i ett alldeles nypublicerat blogginlägg. Tror du satte huvudet på spiken där – du kan få egentid varje dag, bara du börjar din dag lite tidigare. Jag lovar – det är såå värt det!

   2. Härligt Hildur!

    Om i Stockholm så tar jag gärna en lunchdate eller så, saknar våra spontana som vi lyckades få till några gånger :)

    STOR kram

    1. Halloj Jenny! Jag har en tur till storstan planerad i mitten av februari. Kanske vi kan få till en lunch/fika då? Jag hör av mig på mailen eller Insta. Stoor kram till dig med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.