Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Svarta kökshandtag och knoppar blev pricken över i hemma i vårt kök. Varför det blev just svarta handtag och denna modell tänkte jag berätta mer om idag.

Svarta kökshandtag - fixaodona.se
Tro det eller ej, men i förra veckan filmade jag från vårt kök. Så, snart dyker det upp ett YouTube-klipp på min kanal. Jag är fortfarande väldigt orutinerad när det gäller filmande och redigerande – så allt tar ju extra lång tid såhär i början. Men, men. Det är bara att öva. I det klippet skall du i alla fall få veta mer om hur jag tänkte när köket planerades.

Vårt kök är långt ifrån färdiginrett. Det är lite väl avskalat, även för min smak och färgklickar som tillför liv och värme saknas fortfarande. Jag har mina tankar, men jag skyndar långsamt. Det är annat som fått gå före. Men nu har jag åtminstone anledning att återkomma fler gånger med rapporter vad som hänt på köksfronten.

Okej – nu till ämnet för dagens blogginlägg. Våra svarta kökshandtag och knoppar och hur jag tänkte när jag gjorde mitt val.

Kök Villa Gläntan - fixaodona.se

Min tanke med valet av svarta beslag

Vi har som ni kan se på bilderna ett mörkgrått, nästintill svart kök. Och väldigt många lådor, men desto färre luckor. Många lådor innebär många handtag. För att inte beslagen på luckor och lådfronter skulle hamna alltför mycket i fokus ville jag ha beslag som smälter in. Då föll valet snabbt på svarta handtag. Valet av svarta beslag håller ihop helheten i huset eftersom vi har svarta handtag på alla dörrar och garderober. Vi har även svarta brytare och eluttag samt svarta spottar och spotlightskenor. Jag gillar när allt hänger ihop!
Jag ville ha ett modernt, avskalat uttryck som matchar övriga val i köket och resten av huset.

Svarta kökshandtag och knoppar

Även om jag valde svarta handtag för att de skulle smälta in rent färgmässigt ville jag ändå ha beslag som stack ut rent formmässigt. Efter en hel del googlande beslutade jag mig för serien Helix från BeslagDesign. Enkla, avskalade men ändå med det lilla extra med sin räfflade yta. Till de två överskåpen valde jag en knopp i mattsvart, eftersom jag inte ville att lägga mer fokus än nödvändigt på våra överskåp. Till de vanliga lådorna och luckorna valde jag ett handtag med längd 137 mm och till kylskåpsdörren och dörren till frysen valde jag ett likadant handtag, men längre 233 mm. Anledningen till det längre handtaget vid kyl och frys är dels för att luckorna är större och bättre balans uppnås visuellt med ett längre handtag. Dessutom är dessa dörrar betydligt tyngre att öppna och då är det skönt med ett rejält handtag att fatta tag i.

Svarta kökshandtag - fixaodona.se

Lästips! Teckenspråkstipset vid val av beslag

Kika gärna in Trendensers guide om hur man kan tänka vid val av beslag och hennes “teckenspråkstips” som hjälper dig att välja rätt bland de olika modellerna och längderna.
Svarta kökshandtag - fixaodona.se

Andra alternativ – därför föll de bort

Jag spanade även in handtagen Helix med bricka och modellen Pitch som också har det räfflade handtaget och svarta avskalade uttrycket. Vad som fick mig att välja bort Pitch var att jag inte gillade de “öppna ändarna” med öppna, raka avslut. Tänkte att det fanns alldeles för stor risk att man skulle fastna i dessa. Rundade och helt stängda handtag blir snällare – både att stöta emot men också visuellt. Helix med bricka tyckte jag om – just med tanke på att denna modell är helt stängd och ingenstans att fastna i. Men, eftersom våra luckor och lådfronter är mörkt grå tyckte jag inte att brickan skulle tillföra något visuellt då kontrasten ändå blir för liten mellan brickan och bakgrunden.

Det var en första glimt från vårt kök. Vi tar en sak i taget. Mer dyker upp framöver.

Total
16
Shares
1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.