Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Idag vill jag dela med mig av ett kort men tänkvärt videoklipp som jag brukar titta på då och då. När viljan att göra saker perfekt sätter käppar i hjulet för att göra något alls. Det är ett resultat vi vill ha och det räcker faktiskt med bra. “Better done than perfect”, helt enkelt!

Jag gillar utmaningar och att lära mig nya saker. Jag har inget emot att saker till och ifrån är jobbiga och “skaviga”. Det är snarare ett måste för att jag ska vara i balans. För mig är den känslan något bra – för då betyder det att jag håller på att lära mig något nytt. Sen får det såklart inte bli för mycket av jobbigt och skavigt. Det måste finnas ett tydligt mål och avslut för att känslan skall vara positiv.

Något jag ständigt jobbar på är att begränsa mig, att fokusera på att ta ett steg i taget mot målet istället för att leverera målbilden och tänkta slutresultatet på direkten. Oftast är det mycket bättre att fokusera på att leverera något överhuvudtaget och “good enough” duger bättre än man kan tro. Det jag kämpar med just nu är mina trevande steg med min YouTube-kanal. Senaste klippet där jag berättar mer om hur jag planerade vårt kök innehåller en hel del som jag vet att jag kunde gjort bättre både berättartekniskt och innehållsmässigt. Men, jag tänker – det måste ju vara bättre att det kommer ut nåt resultat alls. Nu har jag istället något att jämföra med och lära av när det är dags att skapa nya filmklipp. Learning by doing är det som gäller framöver. Och ju mer doing, desto mer learning.

Parkinsons lag – det tar den tid du avsätter

Parkinsons lag är ett tänkespråk som innebär att “en arbetsuppgift kommer att utvidga sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra den”. Vilket i klarspråk betyder att har du två veckor på dig att slutföra en uppgift som kanske egentligen bara tar två timmar att genomföra så kommer det att ta två veckor att slutföra uppgiften. Ökar du tiden till tre veckor – ja, då kommer det istället att ta tre veckor att slutföra uppgiften.

Mer tid behöver alltså inte innebära att resultatet blir bättre. Väl värt att ha i åtanke när man tycker att tiden inte räcker till. Det finns inget som sätter fart på min kreativitet och produktivitet som några deadlines kan göra.

Better done than perfect - fixaodona.se

Better done than perfect

Flera talesätt påminner om “Better done than perfect” – t ex “Finished not perfect” eller “Good enough”. Kontentan är att det alltid är bättre att slutföra. Det är genom att göra du lär dig och utvecklas. Det är först när du har ett resultat som du kan utvärdera och utveckla. Det är när du har ett resultat som din mottagare kan tycka något och kan komma med värdefull input som tar dig vidare.

När det gäller att utveckla affärsidéer, produkter eller tjänster brukar man ofta säga att man inte skall sitta på kammaren och fila på sin idé tills man känner sig 100% redo (det blir man nog aldrig i och för sig…) och vänta med att börja sälja sin produkt/tjänst tills allt är klart. Det är genom att kasta dig ut och testa din idé som du får värdefull respons från tänkta kunder och mottagare. Det är då du får bekräftat om du är på rätt spår eller om du skall byta spår för att erbjuda något attraktivt. Ju fortare du testar din idé på den tänkta kunden – desto snabbare lär du dig och ökar därmed oddsen att skapa något som det finns efterfrågan på.

Nu mina fina bloggläsare – nu ska jag klura vidare på innehållet i nästa YouTube-klipp. Ämnet är satt – tänkte prata färgsättning, vad annars. ;-) Dags att skriva ner ett enklare manus. Till helgen tänkte jag spela in. Sjukt kul är det och jag lär mig nåt nytt varje dag. Precis som jag vill att det ska va´ – å som får mig att må så bra! Och det är din respons som berättar för mig om jag är på väg åt rätt håll eller om jag skall tänka om.

Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.